decembrie 11, 2008

#10 Despre coachi si parinti

Sa revenim la scopul blogului si sa discutam mai mult despre coaching-dezvoltare personala.

Am citit astzi un articol despre dezvoltarea personala a coach-ilor? E necesara ...nu e necesara...se intrevede aparenta intrebare a articolului.

E ca si cum ai trimite un copil la scoala si ti ai pune problema daca e necesar sa invete ceva sau nu.
Exista coachingul pentru imbunatatirea preformantelor individuale ale oamenilor...Inclusiv coach fiind.

Asadar lasand la o parte vechiul obicei romanesc al disputei (cine are sau nu dreptate) sa ne folosim un pic de articolul mai sus mentionat (citez din "Comunicate de presa"-workshopul Dlui. Daniel Bichis).

Daniel Bichis aduce in prim plan 4 limitari ale unui coach care intervin in momentul relationarii cu coachee-ul (sunt denumite foarte frumos in articol lipsa maturizatii emotionale si comportamentale):


* incapacitatea de a percepe si interpreta corect realitatea externa,
* tendinta de autoiluzionare si autolimitare,
* dificultati de relationare cu ceilalti,
* automotivarea deficitara si dependenta de motivarea externa.


Si ca sa nu presupuneti ca doar v-am adus la cunostinta niste elemente interesante, am sa adaug (cultura e de vina !!) ca mai este necesara si cladirea increderii in sine.

Un aspect foarte important al reusitei in orice domeniu al vietii, mai ales cel profesional.

Increderea in propria persoana ori o ai,ori n-o ai. O ai doarece parintii tai au fost inteligenti emotional si ti au spus ca poti si ca au incredere in tine ca poti (iar subconstientul este obisnuit fara bariere proprii), fie n-o ai,pentru ca ai fost constant demotivat ..tot de parinti (se pare ca au mare impact asupra reusitei si fericirii noaste in viata). Adica cum sa simti ca ai lumea la picioarele tale si ca orice s ar intampla tu te poti descurca atunci cand parintii (scuze dar chiar e importanta repetitia :D) te dau inpoi: off iar ai stricat/vaiii cum ai putut sa faci asa ceva?!?!?!?

Totul trece, raman doar sentimentele oamenilor si zambetele. Sau...capul plecat si dezamagirea. Hai sa facem noi diferenta pentru oamenii de langa noi si pentru noi.

Nu e totul pierdut. Ca in orice alt domeniu munca si autodisciplina te fac sa vezi ca poti! Doar sa ai timp pentru tine, cat de putin si sa vrei.

Vreau sa am incredere in mine:

1.observ ce fac bine;
2 observ ce mi place sa fac si o fac bine;
3 apreciez si tine minte ce am facut bine azi si ieri.
4 Tine-te de treaba(1,2,3) si o sa fii increzator in tine.

Hai sa crestem impreuna!

LUDA

Niciun comentariu: