februarie 10, 2009

# 20 Un om valoros


Eram intr-un hypermarket cu o prietena de-a mea. Ne plimbam printre rafturile pline, cand aflandu-ne la raionul cu carti R. spune: Uite! O carte despre coaching! Eu amuzata putin de entuziasmul ei, iau cartea si citesc : John Whitemore, "Coaching pentru performanta"!!!

Dap! Poate va ganditi inca o data la multele carti de dezvoltare care repeta cu alte cuvinte teoria sau experienta altora. Trist pentru ca nu prea vor avea niciun efect asupra potentarii curajului uman si a dorintei de a iesi din propria carapace sau din multime...

Ei bine nu in acest caz! Dl. Whitmore este un coach in primul rand. Un antrenor de sport care a avut viziune, aceea de a schimba traditionalul antrenament intr-o experienta de viata, ajungand astfel la a fi un antrenor al mintilor inchistate din companii care considerau ca autoritatea face totul. Impunerea si duritatea vor minimiza potentiaul uman,in orice moment chiar daca pe termen scurt isi fac efectul pentru a face treburile zilnice.

Asadar, multumita impartasirii cu oamenii potriviti a noilor mele preocupari am primit o recompensa imensa. O carte plina de invataminte (care poate ar fi ramas pe raft, daca nu ar fi fost R.), pe care simt ca vreau sa o transform intr-una de 5000 de pagini si poate nici atunci nu m-as satura de ea..


Cartea ne aduce constat in vedere povestioare din lumea golfului si a tenisului din care putem invata despre responsabilizare, potential, dorinta de dezvoltare, sfaturi limitative si urmarile lor.

Senzatia este ca poti creste alaturi de parcurgerea cartii.Inca o savurez...

Tendinta ar fi sa o recomand coach-ilor in formare, insa mai potrivita pentru a intelege rolul coachingului o recomand managerilor si oamenilor care se ocupa de oameni. Din pacate departamentele de HR chiar daca ar avea cu ce influenta relatiile si comportamentul la serviciu nu prea ar avea ocazia ...asa ca...revin, cei care chiar se ocupa de oameni.

Citind cartea "Coaching pentru performanta" vad ca indemnul meu dintr-un alt post care se referea la copii are mare aplicabilitate si aici doar ca pt adulti: lasati copii (si acum: adultii)langa care va aflati sa zboare...sa prinda viteza in sus, sa poata sa scoata tot ceea ce au mai bun la suprafata, ca ulterior sa va faca si pe voi fericiti, dar mai ales ca ei sa poata fi impliniti. E loc destul pentru toti pe pamant!

Traiti, zambiti si faceti lucrurile pentru a va atinge scopul vostru sau comun cu cei cu care lucrati (si nu pentru a va impune parerea) ;)

O imbratisare!

9 comentarii:

Ioan spunea...

salut Luda,

ai prins curaj? Felicitari, poti si mai mult!

Sa fie intr-un ceas bun! ;-)

acum ca se uita lumea la tine cu admiratie, ce e diferit pentru tine?


cu bine,

i

LUDA spunea...

Buna Ioan,

Admir curajul tau! Esti mult mai activ decat mine!

Multumesc pentru incurajari. Admiratia cred ca este inca pe drum, insa faptul ca am impartasit comunitatii de coaching blogul meu, este o implinire pentru mine.

Mult Succes si la tine! :)

Ioan spunea...

sarutmana curajoaso!

daca imi spui cum, iti trimit niste intuitii de-ale mele in ceea ce te priveste.

you take only what lands...

si te-as mai putea provoca...

te-atept sa fi vizibila acolo unde te-ai mai aratat! :) pentru ca ai ce s-arati si ai si curajul... ;-)

cu bine,

i

Anonim spunea...

Ma bucur ca fac parte din povestea ta, dar mai mult ma bucur ca esti prietena mea si ca am atatea lucruri de invatat de la tine. Te apreciez si iti doresc mult succes, de fapt succes vei avea cu siguranta!!

Unknown spunea...

@ Ioan: Abia astept sa aflu mai multe despre intuitiile tale, dar mai ales sa te cunosc :D Citesc din pastila ta de energie constant si ma bucur sa am ce invata de la coachi romani.

Am curaj si mi plac provocarile ;)

@ Rodi: draga mea, suntem prietene de atata vreme incat faci parte din succesul meu ;)

Ioan spunea...

Luda, intuiesc ca Anna e Luda... :)

ce zici de prima mea intuitie? ;-)

ps. Multumesc ca te bucuri de pastilutza mea. este scrisa pentru oameni frumosi. Unul dintre ei esti TU. :)

si eu vreau sa te cunosc...

poate vi pe la peer coaching la ARC? ce zici? :)

i

LUDA spunea...

Luda e Ana, se joaca blogspot cu mine, nu doar eu cu el.. ;))

Mi ar place sa vin si am sa vin la peer coaching ARC. Stiu despre intalnirile voastre, doar ca marti si joi am o fetita cu care fac engleza sa ia ex de clasa a 5 a, si daca m am inscris trebuie sa concurez akm.

Intuitia ta este ca :" I take only what lands..." ?

Ioan spunea...

ai skype? :)

iti mai spun despre intuitii si dupa ce ti le spun, iei doar ce iti rezoneaza din ele... YOU only take what lands...

te salut cu drag,

i

LUDA spunea...

Skype ID: cts_ludmila_danciu

engleza mea nu implica expresii (si mai ales cele negasite p google ;)))

Astept cu nerabdare intuitiile tale celebre deja !

Succes

LUDA